Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

55% organisaties werkt actief aan mentale gezondheid

In 55 procent van de Nederlandse ondernemingen wordt actief aandacht besteed aan de mentale gezondheid van medewerkers. Een iets groter aantal – 60 procent – voert ook actief beleid op de fysieke gezondheid van de medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek dat de Arbo Unie deed onder Human Resource Managers naar het voorkomen van werkstress.

Die aandacht voor de mentale gezondheid is eigenlijk niet meer weg te denken, vindt Rob de Leeuw, manager Interventies bij Arbo Unie: “De arbeidsmarkt van nu vraagt om werknemers die zelfredzaam zijn, mee kunnen bewegen en daarbij hun eigen grenzen bewaken. Hoe groter de mentale veerkracht, hoe makkelijker ze om kunnen gaan met veranderingen op het werk en in hun leven. En die mentale veerkracht is op allerlei manieren positief te beïnvloeden.”

Preventief
Het vergroten van de mentale weerbaarheid is belangrijk. Uit preventief oogpunt is zo’n investering in medewerkers zinvol, vindt De Leeuw: “Juist door vooraf in actie te komen help je medewerkers om ambities waar te maken en te excelleren in wat zij doen. Teamprogramma’s of een mental performance coach kunnen je daarbij helpen.”

Risico op klachten
“In organisaties zien we daarnaast vaak een groep medewerkers die weliswaar geen klachten heeft, maar wel risico loopt als je niks doet. Die groep is gebaat bij persoonlijke trainingen in mentale veerkracht of een vitaliteitscoach die ze helpt gezonder te leven. En ook leidinggevenden en teams kunnen getraind worden om signalen van verminderde veerkracht tijdig te herkennen en zo ernstige klachten helpen voorkomen. Dan zijn er helaas de medewerkers die al klachten ervaren, en misschien zelfs al tijdelijk hebben moeten stoppen met hun werk. Zij kunnen veel profijt hebben van psychologische hulp of mental coaching om hun batterij weer op te laden. “ aldus De Leeuw van Arbo Unie. (Bron: HRPraktijk.nl april 2015)

Ik ben het helemaal eens met het feit dat mentale veerkracht op de verschillende wijzen te beïnvloeden is. Maar in plaats van het inschakelen van veel verschillende deskundigen zou je ook kunnen volstaan met het inschakelen van een goede vitaliteitscoach, die gespecialiseerd is in het opzetten van vitaliteitsprogramma’s voor bedrijven…. Dat betekent afspraken en contacten met één persoon (en eventueel directe collega’s), die zowel een cultuuromslag helpt verwezenlijken via de leidinggevenden, teamprogramma’s kan opzetten en uitvoeren, individuele coaching kan bieden en (zoals in mijn geval door de combinatie met arbeidskundige specialisatie) tevens ingeschakeld kan worden voor arbeidsonderzoek en terugkeer na uitval door ziekte.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid