Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Ademhaling beïnvloedt stabiel staan

In een recent artikel in Human Fysiology wordt de uitkomst van onderzoek gepubliceerd van M.V. Malakhov e.a.: “Assessment of influence of breath holding and hyperventilation on human postural stability with spectral analysis of stabilographic signal.” In het artikel wordt duidelijk dat het verhogen van de ademfrequentie gevolgen heeft voor de stabiliteit van het staan. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld mensen met hyperventilatie, of met paniekstoornissen van het respiratoire subtype. Deze mensen klagen soms over onvaste gevoelens tijdens het staan. Zij vinden het vaak al moeilijk om zich figuurlijk staande te houden in het leven en vervolgens komt er vanuit het zich letterlijk staande houden nog een bombardement van ‘wankele’ en onduidelijke stimuli binnen. Met gevolgen voor de stabiliteit gevoelens, zowel lichamelijk als psychisch.

Ademtraining gericht op het verminderen van de versnelde ademfrequentie, ontspanning en mindfulness training met de bodyscan als centrale interventie kunnen bijdragen aan meer stabiel en ‘geaard’ staan. De patiënt kan zowel meer lichamelijke- als mentale rust en stabiliteit ontwikkelen door frequente bodyscans te doen met enig accent ook op de voeten/benen/bekken en adem. Dit kan in lig, maar kan ook uitgebouwd worden naar lopen en staan.

Voor de vitaliteitscoach is ademhaling niet voor niets een van de belangrijke aanknopingspunten!

Lees de complete samenvatting hier.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid