Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Alarm over burnouts

3732594075_154af71c22_b

Arboned slaat alarm over het grote aantal burnouts op de werkvloer, ze kosten bedrijven steeds meer geld. Werknemers met een burnout blijven ook langer thuis, gemiddeld 242 dagen. Vorig jaar was dat nog 236 dagen. Dat lange ziekteverzuim kost de werkgever gemiddeld 60.000 euro per ziektegeval. Men wijst er terecht op dat een burnout niet van de één op de andere dag ontstaat en dat er waarschuwingssignalen zijn waarop de gestreste werknemer en de werkgever kunnen letten. Als de risico’s tijdiger worden gesignaleerd, kan dat veel ellende en geld schelen.

Een van de instrumenten waar ik graag mee werk is de vragenlijst ‘Gedrags- en Belevingspatroon Arbeid’, een lijst van 66 vragen waarmee je preventief kunt kijken of er signalen zijn die duiden op het zich ontwikkelen van een burnout. Je krijgt zicht op de houding ten opzichte van het werk en de beleving daarvan. Is die de gezondheid bevorderend of ondermijnt deze de gezondheid? Ook wordt zichtbaar of oorzaken en oplossingen meer gezocht moeten worden bij de persoon en zijn/haar persoonlijkheid (in dat geval zou begeleiding of coaching nodig kunnen zijn). Of zijn het de omstandigheden op het werk en de afstemming met de werkzaamheden, is er sprake van ervaren over- of onderbelasting, waardoor de gezondheid risico loopt? In dat geval is het kijken naar taken en de organisatie de eerste invalshoek.

Met een tijdsinvestering van 10 minuten voor het invullen van de vragenlijst kan veel ellende voorkomen worden, niet alleen financieel, maar zeker ook in persoonlijk opzicht! Indien dit tenminste is ingebed in een door de organisatie gedragen vitaliteitsbeleid. Dat vraagt een bepaalde cultuur(verandering). Dat betekent een open oog en oor voor medewerkers en gerichte actie om mensen betrokken te laten zijn en blijven! Meer interesse om te ervaren hoe dat kan? Kom tijdens de Week van de werkstress op donderdagmiddag 17 november naar een van onze workshops ‘Zelf meer grip op werkstress binnen mijn organisatie’!      Lees meer      Inschrijven

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid