Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Burn-out mede door paradoxaal beleid

Eén op de acht werknemers heeft last van burn-out klachten. En de overheid helpt niet bepaald mee om dat te verbeteren, zegt het SCP. Het adviesorgaan noemt het overheidsbeleid paradoxaal. De ideale Nederlandse werknemer moet namelijk én flexibel doorwerken tot aan het pensioen én zich opwerpen als toegewijd mantelzorger. Op z’n zachtst gezegd lástig voor diegenen die hun burn-out-klachten proberen te verminderen.

Burn-out (ofwel: emotionele uitputting) komt relatief vaak voor: ongeveer één op de acht werknemers in Nederland heeft er last van. Het wordt dan ook gezien als een serieus maatschappelijk probleem dat beleidsmatig aandacht vergt. Het SCP concludeert in haar studie eerst twee voor de hand liggende zaken:

  1. Veel overwerk zorgt voor een grotere kans op een burn-out
  2. Uitgeputte werknemers melden zich vaker ziek

Vervolgens stelt het SCP drie min of meer nieuwe gezichtspunten:

  1. Wie overspannen is, gaat niet minder werken. Ze willen wel, maar het lukt vaak niet.
  2. Het Nieuwe Werken wérkt wel. Zelf bepalen waar, wanneer en hoe lang je werkt door onder meer telewerken, zorgt voor autonomie. Het zou “een energiebron zijn die het stressniveau van werknemers kan reduceren” en zorgt voor een gevoel van vrijheid en flexibiliteit dankzij de lagere reistijd. Het Nieuwe Werken leidt tot minder emotionele uitputting en meer toewijding, aldus het rapport SCP.
  3. Paradoxaal overheidsbeleid. Het SCP vraagt zich af of de “goedbedoelde, maar veelal vrijblijvende maatregelen van de overheid voldoende tegenwicht bieden aan de ‘rat race’ die zich voordoet op de arbeidsmarkt”.

De overheid heeft volgens het bureau wel meer aandacht besteed aan het tegengaan van burn-outs door campagnes als Check je werkstress, waarbij werkstress verder bespreekbaar wordt gemaakt en aangepakt. Maar, zegt het SCP, “de overheid vraagt ook steeds meer verantwoordelijkheid van de burger.” Bijvoorbeeld door de toenemende roep om mantelzorg, of door de uitspraak dat iedereen moet participeren op de arbeidsmarkt. Zo veel mogelijk mensen zo veel en zo lang mogelijk aan het werk.

Dit staat op gespannen voet met het streven burn-outs te bestrijden, schrijft het SCP. “Het credo ‘Werk! werk! werk!’ is een enigszins paradoxaal advies voor diegenen die hun burn-outklachten proberen te verminderen.”

U kunt het onderzoeksrapport hier downloaden: Burn-out – SCP studie

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid