Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Door het ‘few-foods dieet’ minder ADHD verschijnselen

 

Recent onderzoek toont aan dat een langdurig eliminatiedieet, waarbij een bepaalde tijd slechts weinig ‘veilige’ voedingsmiddelen mogen worden gegeten, waarna langzaam aan weer het een na het ander mag worden toegevoegd, de verschijnselen van ADHD kan verminderen. Maar dit proces kan wel tot anderhalf jaar duren en vereist veel motivatie en discipline, van de betrokken kinderen en zeker ook van hun ouders. Dit few-foods dieet geeft een duidelijke vermindering van verschijnselen, andere dieetaanpassingen, zoals visolie en kleurstoffen hadden nauwelijks effect.

De onderzoekers van Wageningen University & Research en het ADHD Research Centre te Eindhoven, gepubliceerd in PLOS ONE (zo meldt Gezondheidsnet) adviseren om het dieet nog níét op grote schaal toe te passen bij kinderen met ADHD. De fewfoods-methode is niet eenvoudig, duurt lang en vraagt veel motivatie van ouders en kinderen.

Verder onderzoek naar de werking van het fewfoods-dieet is daarom dringend gewenst: wat is de rol van de darm en van darmbacteriën, wat gebeurt er in de hersenen, en zijn er wellicht biomarkers te vinden in bloed of urine? Onderzoek naar het mechanisme van voeding bij kinderen met ADHD kan ertoe leiden dat de fewfoods-methode veel eenvoudiger wordt en daardoor toegepast kan worden bij alle kinderen met ADHD. Kinderen waarbij ADHD getriggerd wordt door voeding zouden dan, in plaats van medicatie, een op maat gemaakt voedingspatroon kunnen aanhouden of medicijnen kunnen krijgen die zich richten op de microbiota in de darm. Mogelijk kan in de toekomst door middel van laboratoriumonderzoek vastgesteld worden of er sprake is van een eventuele overgevoeligheid voor voedingsproducten, waardoor het volgen van het fewfoods-dieet overbodig zou kunnen worden.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid