Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Hoe gezondheidsclaims een eigen leven gaan leiden…..

Koppen van artikelen of krantenberichten kunnen je aardig op het verkeerde been zetten. Een kop dient er voor om jou als lezer ‘in’ het artikel te trekken en moet dus opvallen. En harde uitspraken dat iets werkt ‘koppen’ nu eenmaal lekker.

Zo viel mijn oog net op de volgende kop in GGZ Nieuws: ‘Kinderen die voldoende vis eten leren beter en zijn minder depressief’. Nou, interessant. Iets verderop in het artikel wordt dit al wat anders: ‘We hadden verwacht dat meer omega-3 vetzuren in het bloed zou samengaan met minder depressieve gevoelens. Dat verband hebben we niet gevonden voor omega-3 vetzuren, maar tot onze verrassing wel voor omega-6 vetzuren. Hoe dat komt, weten we niet – daar is aanvullend onderzoek nodig.’ Een verband tussen omega-3 vetzuren en het functioneren van het brein was er wel: jongeren met meer omega-3 vetzuren in het bloed blijken sneller informatie te kunnen verwerken en zich beter kunnen concentreren.

Doorklikkend op de bron van het nieuws (OU) wordt de kop al iets afgezwakt: ‘Kinderen en jongeren die voldoende vis eten leren beter’. Het artikel heeft verder dezelfde strekking als dat in GGZ Nieuws. Maar er wordt doorverwezen naar een aanvullend artikel en dan kom je terecht op de website van de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg. Daar luidt de kop: ‘Jongeren met meer Omega-3 vetzuren in het bloed, verwerken informatie sneller’. Hé, dat lijkt er meer op, want dat is wat er uiteindelijk is vastgesteld. In de twee andere artikelen staat immers te lezen dat er wel gepoogd is om te onderzoeken of aanvullingen effect hebben:  ‘In het experiment, dat één jaar duurde, heeft een deel een placebo geslikt, een ander deel krillolie. Dat is een supplement rijk aan omega-3 vetzuren. Zo wilden we meten wat het effect is van een toename van omega-3 vetzuren in het bloed op leerprestaties en depressieve gevoelens. Jammer genoeg was om allerlei redenen de uitval onder de jongeren te groot om harde conclusies te kunnen trekken.’ 

In het artikel op de site van de NFG staat als resultaat vermeld: Van der Wurff onderzocht de resultaten tussen de omega-3 index en negen variabelen op het gebied van cognitie. Op twee van die variabelen stelde ze een significant verband vast: de snelheid van informatieverwerking en impulsiviteit. Jongeren met een hogere omega-3 index verwerken informatie sneller en zijn minder impulsief dan jongeren met een lagere omega-3 index. Van de Wurff: ‘Dat betekent niet meteen dat meer vis eten leidt tot sneller leren en beter nadenken. Deze studie bewijst dat er een verband is, de twee dingen gaan samen. Maar dat is nog geen bewijs dat het één ook de oorzaak is van het ander. Daarvoor is verder onderzoek nodig.’

Conclusie: twee van de drie koppen kloppen niet en zetten je op het verkeerde been. Geen wonder dat mensen door de bomen het bos niet meer zien en onzeker worden van alle claims die er gedaan worden…en zich soms vastklampen aan mensen die zich opwerpen als ‘specialisten’ om in elk geval enige houvast te hebben….gelukkig leren wij als vitaliteitsprofessional zin van onzin onderscheiden om onderbouwde adviezen te kunnen geven!

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid