Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Jongeren en werkvermogen

Jongeren lopen vaker risico op burn-out

Werknemers van de zogenoemde generatie Y scoren qua werkvermogen slechter dan oudere collega’s. Daarbij hebben zij vaker kans op een burn-out. Dat stelt onderzoeksbureau SKB op basis van eigen onderzoek.

SKB deed met de Work Ability Index (WAI) bij tientallen organisaties onderzoek naar het werkvermogen van werknemers. Bij het stellen van aanvullende vragen over stress kwam naar voren dat werknemers van de generatie Y minder stressbestendig zijn.

Het onderzoeksbureau hanteert als definitie van de generatie Y de groep jongeren die geboren is tussen 1978 en 1995. Zij zijn opgegroeid in een tijd van economische voorspoed en technologische vooruitgang. Aan hen wordt een zelfverzekerde, optimistische houding toegeschreven.

Herstelbehoefte
Deze groep blijkt het echter zwaarder te hebben dan de generatie werknemers van 35 tot 44 jaar. Zo zouden zij een hogere herstelbehoefte hebben, wat volgens SKB een vroege waarschuwing is voor uitputting en een signaal voor een verhoogd risico op burn-out.

Werkgevers die dit willen ondervangen, moeten afwisseling en inspirerend leiderschap bieden. ‘Als je het beste uit je mensen wilt halen, optimaliseer dan de factoren die energie geven en bewaak de herstelbehoefte, zodat je medewerkers niet overbelast raken’, adviseert Jan Prins, directeur van SKB.

Bron: SKB, 9 februari 2012, lees meer op www.skb.nl/werkvermogen-jongeren.html

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid