Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Melba in Sinterklaassfeer

Je zou maar Sinterklaas zijn… Al lang over de pensioengerechtigde leeftijd en nog steeds aan het werk in een functie die wat betreft arbeidsinhoud, arbeidsverhoudingen, arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden al tientallen jaren niet gewijzigd is, zonder enig doorgroeiperspectief. Eens Sinterklaas, altijd Sinterklaas. En welke capaciteiten worden aangesproken? Ok, leiderskwaliteit wordt wel verwacht op een gemiddeld niveau (bevoegdheid tot het geven van opdrachten aan meerdere medewerkers, die uiteindelijk allemaal hetzelfde doel hebben), net als kritisch beoordelen (er zal wel eens een Piet of Pieternel aangesproken moeten worden op zijn of haar functioneren en wat te denken van al die kinderen en volwassenen die een pluim of sneer krijgen) en ook contactvaardigheid is nodig (regelmatig oppervlakkig contact met klanten, wat niet gedurende langere tijd onderhouden hoeft te worden, volgend jaar tenslotte weer nieuwe kansen; alhoewel, kinderen zijn natuurlijk soms wel moeilijke klanten….nou ja, daar zitten de ouders dan mee).

Maar verder? Lezen en spreken natuurlijk, het grote boek (tegenwoordig op de tablet) komt nog steeds tevoorschijn. Daar is dan ook nog enige fijne motoriek voor vereist. Wat betreft budgetbewaking is misschien enige rekenvaardigheid wel handig (maar is dat niet de taak van anderen)? Cognitief gezien zou je nog kunnen discussiëren over leren/onthouden: Sint weet immers vaak jaren later nog precies wat er wanneer fout ging…. Maar heeft hij dat echt onthouden, of wordt hem dat ingefluisterd door anderen? In sommige wijken is misschien enige assertiviteit/weerbaarheid wel vereist bij het tegemoet treden van hangjongeren, maar is dit echt een functie-eis? Sint moet natuurlijk wel stipt op tijd zijn voor zijn afspraken, maar wie zorgt er voor dat dat ook zo is?

Wat betreft de fysieke eisen uit de Melba+Mai: een beetje zitten (oeps, niet alleen op een stoel, maar ook op een paard, hoe scoor je dat? En het paard bestijgen, is dat klimmen?), een beetje staan en lopen en daar houdt het wel mee op.

Maar dan die Pieten. Daar komt het hele scala aan Melba items voorbij: voorbereiden van de reis en bepalen wie wat moet doen om tot het gewenste eindresultaat te komen (werkplanning), samenwerken om de doelen te bereiken (teamwork), gegevens over klanten verzamelen (bevattingsvermogen) en opschrijven, inkopen van de juiste cadeaus (voorstellingsvermogen, leren/onthouden) in goede hoeveelheden (rekenen), onderhandelen over de prijs (spreken), opslaan en inpakken (fijne motoriek en uithoudingsvermogen), uitdelen met een brede glimlach (contactvaardigheid), juiste cadeau op de juiste tijd op de juiste plaats bij de juiste persoon (dat is nog eens stiptheid en ordenend vermogen), snoep strooien, etenswaar voor het paard en briefjes voor de Sint ophalen (zorgvuldigheid, gladde daken vereisen echt reactiesnelheid), het paard verzorgen, het schip en alle vervoersmiddelen drijvende en op orde houden (ordenend vermogen). En dan ook nog veel zelfstandig op pad (zelf beslissingen kunnen nemen), problemen oplossen (strategieën bedenken als er een cadeau te kort is, of als een schoorsteen verstopt zit) met daarbij veel verantwoordelijkheid (veel persoonlijke, menselijke en materiële schade mogelijk).

Over de Melba+Mai kenmerken hoeven we het al helemaal niet te hebben: wat is er eigenlijk niet nodig? Klimmen, stijgen, tillen, dragen, kruipen, glijden, duwen en trekken, fysiek uithoudingsvermogen (als Piet weer eens achterna gezeten wordt, of moet rennen als ie aangebeld heeft, om niet gezien te worden), bukken, staand of zittend werken in gebogen houding (inpakken), armbewegingen, rompbewegingen, evenwicht, bewegings- en houdingsgevoel, gebaren/mimiek, zien, horen, allemaal van wezenlijk belang. Alleen het kenmerk ‘liggen’ zal wat minder gevraagd worden ( op de loer liggen?) Helaas kent de Melba+Mai geen items voor op je handen lopen of een radslag maken……

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid