Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Positieve cijfers uitstel kankerbehandelingen, maar…

Vanmorgen hoorde ik op de radio een interessant interview. Vorig jaar hebben bijna 124.000 mensen te horen gekregen dat ze kanker hebben, zo’n 11.000 meer dan in 2020. Dat komt onder meer doordat mensen in het begin van de coronapandemie minder snel naar de huisarts gingen en doordat de bevolkingsonderzoeken naar kanker toen tijdelijk werden stopgezet. Thijs Merkx, voorzitter van het Integraal Kankercentrum Nederland en hoogleraar, gaf in het NOS Radio 1 Journaal een toelichting.

Voornaamste conclusie: er zijn momenteel niet méér patiënten met uitgezaaide kanker gediagnosticeerd, m.a.w. er is niet vaker kanker in een verder gevorderd stadium aangetroffen, wat wel gevreesd werd. Misschien zijn operaties of behandelingen wel uitgesteld, maar de diagnose tijdens operaties is hierdoor niet verergerd. Dat is wat de cijfers vertellen. Positief nieuws dus.

Een van de jonge vrouwen die ik begeleid heeft hier ongetwijfeld een andere mening over. En helaas is zij niet de enige. Cijfers verhullen de psychosociale gevolgen voor individuele patiënten. Stress, angst en onzekerheid en alle gevolgen op korte en langere termijn daarvan tellen niet mee. Verminderde kwaliteit van leven telt niet mee.

Cindy kreeg hormoongevoelige borstkanker en moest 8 chemokuren ondergaan, waarna een operatie zou volgen. Na zeven keer chemo werd door de Corona maatregelen de achtste keer geschrapt. Hierna volgde na enige tijd de operatie. Zoals Cindy het begrepen heeft was de resterende tumor nog 18 mm bij verwijdering. Terwijl de grens voor wel of niet hormoontherapie ligt bij 16 mm, zo is haar verteld. Dus krijgt zij hormoontherapie, waardoor zij in de tussentijd een deel van haar levenslust is kwijtgeraakt, verregaande vermoeidheidsklachten en stemmingswisselingen heeft en meer dan 12 kg is aangekomen in een jaar tijd. Wat weer invloed heeft op werkhervatting, sociale leven, zelfvertrouwen… Mét de achtste chemokuur zou de tumor mogelijk kleiner geweest zijn en was hormoontherapie misschien niet nodig geweest. In elk geval is dit iets wat nu continue door haar hoofd speelt. Dit soort ellende gaat schuil achter de op zich zo positieve cijfers…

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid