Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Rapport burn-out

Burn-out: verbanden tussen emotionele uitputting, arbeidsmarktpositie en Het Nieuwe Werken
Burn-out (ofwel: emotionele uitputting) komt relatief vaak voor: ongeveer één op de acht werknemers in Nederland heeft er last van. Het wordt dan ook gezien als een serieus maatschappelijk probleem dat beleidsmatig aandacht vergt. Dit rapport presenteert de resultaten van twee specifieke analyses over burn-out. Ten eerste gaat men na wat het effect is van emotionele uitputting op de loopbaan van werknemers. Ten tweede brengt men in kaart wat de relatie is tussen Het Nieuwe Werken en emotionele uitputting. Voor het laatste onderdeel is samengewerkt met de Radboud Universiteit Nijmegen en TNO. De resultaten van deze twee analyses zijn deels eerder gepubliceerd in een themanummer van het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken (2013, nr. 3). Door middel van deze beknopte SCP-publicatie worden deze resultaten voor het beleid en voor het bredere publiek bruikbaar en toegankelijk gemaakt. Download de publicatie.

Uit de publicatie wordt duidelijk dat burn-out voor werkgever én werknemer veel kosten met zich meebrengt en dat beide een eigen verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het voorkómen van burn-out. Daarnaast spelen mogelijk macro-economische factoren een rol. Voor mijn werk als arbeidskundige en vitaliteitsspecialist heb ik de beschikking over enkele makkelijk toegankelijk instrumenten die preventief  ingezet kunnen worden. Zoals de AVEM/GBA en de werkenergieanalyse®. Vooral om de werknemer zelf vroegtijdig bewust te maken van de eigen houding ten opzichte van het werk en de beleving daarvan. En om op basis daarvan, indien nodig, een eigen plan te maken om burn-out (of bore-out) te voorkomen! Voor werkgevers kan een overzicht op afdelingsniveau veel inzicht geven!

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid