Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Smartphone gebruik en fysieke belasting

Tijdens het typen op een smartphone worden de duim en de nek belast: de typische houding is nekflexie en repetitieve bewegingen van de duim. Meerdere case-studies tonen aan dat hierdoor klachten kunnen ontstaan. Ook blijkt dat de houding, manier van typen en spieractiviteit anders is bij mensen die al musculoskeletale klachten hebben dan bij degenen die klachtenvrij zijn. Zo suggereren eerdere studies dat de mensen met klachten bijna allemaal hun hoofd voorovergebogen zitten en geen ondersteuning hebben voor hun armen. Hierdoor ontstaat statische musculaire belasting in de nek en schouders. Vaak hielden zij ook de telefoon met één hand vast en gebruikten dus ook maar één duim, waardoor daar een toename is in repetitieve bewegingen. Dit is duidelijk onderscheidend van de mensen zonder klachten die met een rechte nek zitten, de onderarmen ondersteunen en de telefoon gebruiken met twee handen en twee duimen.
Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat het gebruik van de mobiele telefoon geassocieerd is met stress bij jonge volwassenen.

Een nieuwe Zweedse studie toont aan dat er een verband lijkt te bestaan tussen sms-gedrag en het ontwikkelen van klachten in de nek, bovenrug en bovenste extremiteiten bij jong volwassenen. In dit onderzoek is specifiek naar sms’en gekeken, omdat daarbij de nek in meer flexie blijkt te zijn dan bij internetten of het kijken van video’s. Met name de mensen die 20 sms’jes of meer verstuurden per dag,  ontwikkelden vaker klachten dan degenen die minder sms’ten. Toch waren er ook mensen met zes of minder sms’jes per dag die klachten ontwikkelden. Dit onderzoek liep van 2007 tot 2012. Gezien de sterke toename van het verzenden van berichten via de telefoon, via sms, WhatsApp of andere diensten, lijkt het risico op klachten door het gebruik ervan nu nog groter te zijn.

De auteurs concluderen uit dit en eerdere onderzoeken dat het risico op klachten verminderd kan worden door de smartphone hoger te houden, zodat er minder nekflexie is, de armen te ondersteunen, met twee duimen te typen en de typsnelheid te verhogen zodat ze statische houding minder lang aangehouden hoeft te worden. Een zinvol stukje educatie voor therapeuten en vitaliteitscoaches erbij: smartphone gebruik.

Bron: website Psychfysio

Onderzoek: Gustafsson, E., Thomée, S., Grimby-Ekman, A., Hagberg, M. (2017) .Texting on mobile phones and musculoskeletal disorders in young adults: A five-year cohort study. Appl Ergon. Jan;58:208-14.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid