Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Van monteur naar coach

In een artikel in de wetenschappelijke nieuwsbrief van Psychofysio opleidingen van februari 2015 staat een interessant artikel met de naam: “Van monteur naar coach”. In het artikel beschrijft de auteur, Gordon Browne, hoe het beroep van fysiotherapeut veranderd is en zich nog verder ontwikkelt: van meer mechanische lokale beïnvloeding van gewrichten, bindweefsel en spieren naar een werkwijze die meer rekening houdt met het feit dat elke kleine verandering ook geïntegreerd moet worden in het neuro-motorische gedrag: de ‘computer’ moet geherprogrammeerd worden! Citaat: ‘Het door gewoonten aangedreven zenuwstelsel is moeilijk te veranderen. Patronen in de houding, beweging en spieractivatie zijn weliswaar niet in steen uitgehakt maar willen wel het skelet alsmaar terugbrengen naar de homeostase: terugbrengen naar wat als ‘thuis’ of bekend voelt. En dat betekent doorgaans terugvallen in het oude gewoonte patroon.
Sommige mensen hebben genoeg aan je fysiotherapeutische interventie en komen er mee weg. Hun zenuwstelsel past zich automatisch aan en er ontstaat blijvende verbetering. Dit betreft echter een kleine groep gelukkigen. Voor de meeste mensen moet je je mechanische interventies opvolgen met instructies in de taal van het zenuwstelsel in de vorm van: ervaringsgericht bewegen, proprioceptief waarnemen, en functionele intenties. Integratie gaat niet vanzelf.’

Vervolgens volgt een pleidooi om de patiënt meer als totaal bij de behandeling te betrekken: ‘Laten we onze beroepsomschrijving aanpassen. We assisteren onze patiënten bij het herkennen van suboptimaal bewegen; we bemoedigen mensen aan zich bewust te worden van wat ze aan het doen zijn en hoe dit hun musculoskeletale gezondheid en functioneren beïnvloedt. We bieden de condities aan waarin iemand verschillende bewegingsopties kan ervaren, en zo de optie kan kiezen die het best werkt. We kunnen de facilatoren zijn voor optimaal bewegen; docenten. We kunnen dingen aan mensen doen om ze te helpen, maar we kunnen ook dingen met mensen doen door ze te coachen.

Of het nu gaat om bewegen, voeding, leefstijl: nog steeds zijn de meeste professionals niet in staat om aan te sluiten bij dat wat de persoon vraagt/wil/kan. Hoe vaak verzucht een professional (fysiotherapeut, diëtist, leefstijladviseur) niet dat de patiënt zijn/haar gedrag niet daadwerkelijk verandert, dat de oefeningen niet gedaan worden? Meestal lukt het nog wel om mensen in actie te krijgen in het geval van acute klachten, maar dan?

En daar zit nu net het verschil met dat wat een vitaliteitscoach doet. Een vitaliteitscoach is op de eerste plaats wat breder opgeleid, zodat het gedrag in z’n geheel, vanuit breder perspectief besproken kan worden. Functioneel gedrag (bewegen, eten) staat centraal. Maar daarnaast zijn wij opgeleid om in te gaan op zingeving, veranderingsbereidheid, wilskracht, gewoonten, gewoonteverandering en volhouden. Waardoor een oefening geen losse oefening is, maar een onderdeel van bewustwording en gewoonteverandering en daardoor gedragsverandering en op lange termijn bijdraagt aan meer vitaliteit!

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid