Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Wat helpt Wajongers met autisme

In 2011 is een interessant  onderzoeksverslag gepubliceerd: Voorspellende factoren voor arbeidsparticipatie op de reguliere arbeidsmarkt van jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Ongeveer 8 procent van de Wajongers heeft een Autisme Spectrum Stoornis (ASS), waarvan zo’n 33 procent aan het werk is.

Wajongers met autisme blijven beter aan het werk als zij kwalitatief goede begeleiding krijgen en als de werkgever en de collega’s bekend zijn met autisme. Dit blijkt uit onderzoek van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC). Het onderzoek is uitgevoerd door de divisie Sociaal Medische Zaken (SMZ) van UWV, in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Aanpassingen
De onderzoekers concludeerden dat bij de onderzochte Wajongers verschillende factoren een rol speelden bij het duurzaam aan het werk komen en blijven. Zo is het belangrijk dat de Wajonger met ASS aangepast werk kan doen, waarbij rekening wordt gehouden met zijn beperkingen. Ook speelt een goede begeleiding op de werkvloer door een professionele jobcoach een belangrijke een rol. Wat vooral blijkt is dat ASS’ers die parttime werken de werkzaamheden langer vol houden.

Meer kennis
Verder helpt het als de werkgever en collega’s meer kennis hebben over autisme. Voor de Wajongere met ASS betekent dit dat hij/zij op de werkvloer meer begrip en ondersteuning krijgt.

AKC
Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) is in 2009 opgericht door UWV. Het AKC gaat nu in samenwerking met UMCG en UWV de uitkomsten uit het verkennende onderzoek verder uitwerken door vervolgonderzoek te doen in verschillende regio’s van UWV.

Link naar het onderzoeksrapport: www.arbeidsdeskundigen.nl/downloads/download.php?file=607_AKC_onderzoekscahier_1.pdf

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid