Direct contact: 0492-574830 info@vanhooffarbeidskundigadvies.nl

Werkloosheid verandert persoonlijkheid

Je baan kwijtraken blijkt een groter effect te hebben dan een scheiding of de dood van een partner. Werkloosheid blijkt bovendien niet alleen iemands welzijn, maar ook zijn persoonlijkheid aan te tasten.

De invloed van baanloosheid op de persoonlijkheid blijkt uit een studie van twee Britse universiteiten met bijna zevenduizend deelnemers, allen Duitse volwassenen (gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology). Er werd gebruik gemaakt van het ‘big five’ model van persoonlijkheid. Meting vond plaats op twee tijdstippen, met een tussenliggende periode van vier jaar. Een deel van de mensen werd in de tussentijd werkloos, een deel van hen hervond weer werk. Het blijkt dat iemand die werkloos wordt, na verloop van tijd minder mild, minder open en minder consciëntieus scoort.
Er is ook goed nieuws. De veranderingen zijn omkeerbaar: wie weer werk vond, hervond zijn/haar oude ik.

“Dat werkloosheid een blijvend effect heeft op het welzijn is bekend. Dat de persoonlijkheid daar ook door verandert, is niet eerder wetenschappelijk aangetoond”, constateert de Tilburgse hoogleraar psychologie Jaap Denissen. In elk geval maakt het onderzoek zichtbaar dat onze persoonlijkheid beïnvloed wordt door context en omgevingsfactoren.

Het Engelstalige onderzoek is (tegen betaling) te downloaden.

 

Werkloosheid ingrijpender

Uit een aanpalende studie bleek dat werkloosheid dieper ingrijpt in welbevinden dan de dood van een partner of een scheiding. In beide situaties is er hetzelfde patroon: het welbevinden duikelt omlaag, maar na een aantal jaar komt men er weer overheen. Het verlies wordt op den duur verwerkt. De effecten van werkloosheid zijn daarentegen blijvend. “Blijkbaar heeft dit ingrijpende gevolgen voor de eigenwaarde van mensen”, aldus Denissen.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid